Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

ΝΟΠ: Ιστορικά τεκμήρια Η πρόταση του ΝΟΠ το 1974, για την αξιοποίηση της παραλιακής έκτασης στην Αγιά για την δημιουργία Αθλητικού Κέντρου. Τα εντυπωσιακά σχέδια του μέλους του ΝΟΠ, μηχανικού Τόμυ Ανδρουτσέλη.
Κλίκ για μεγέθυνση
ΝΟΠ: Ιστορικά τεκμήρια Η πρόταση του ΝΟΠ το 1974, για την αξιοποίηση της παραλιακής έκτασης στην Αγιά για την δημιουργία Αθλητικού Κέντρου. Τα εντυπωσιακά σχέδια του μέλους του ΝΟΠ, μηχανικού Τόμυ Ανδρουτσέλη.

«Τα σχέδια του συμπολίτη μηχανικού Τόμη Ανδρουτσέλη, εις την Τερψιθέα. Έργο μακράς πνοής τάξεως 200.000.000 δραχμών (γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, αλσυλλίου, ξενώνων) αλλά ο ΝΟΠ ζητά μόνο 1.000.000 δραχ. Για την κατασκευή του κολυμβητηρίου του. Τα υπόλοιπα έργα θα γίνουν μελλοντικώς.»

Πριν από σαράντα πέντε  χρόνια από σήμερα (1974), ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Πατρών Ανδρέας Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αθλητικά Νέα (Εβδομαδιαία Αθλητική Εφημερίδα των Πατρών) παρουσίαζε συνοπτικά την πρωτοποριακή ιστορία του Ομίλου και ζητούσε δικαιωματικά την δημιουργία κολυμβητηρίου στην Πάτρα. Στην συνέντευξη αυτή δίνει στην δημοσιότητα την εντυπωσιακή πρόταση για την δημιουργία ενός μοντέρνου και πρωτοποριακού αθλητικού κέντρου στην περιοχή της Τερψιθέας που συνετέθη μετά από πρωτοβουλία του ΝΟΠ και κινητοποίηση εκλεκτών μελών της πατραϊκής κοινωνίας με άριστη επαγγελματική οπτική και τεχνογνωσία. 

Σήμερα 45 χρόνια μετά και 90 περίπου από την ίδρυση του ΝΟΠ συζητούμε ακόμα για μία παρόμοια πρόταση με την συνδρομή της πολιτείας και των τοπικών αρχών.

 

«Το μεγίστης σημασίας δια την ανάπτυξιν του αθλητισμού της περιοχής, θαυμάσιον τούτον έργον, προβλέπει κατασκευήν λιμενίσκων, (μαρίνας) δια τον ελλιμενισμόν σκαφών ιστιοπλοϊας, την ανέργερσιν του κτιρίου του ΝΟΠ δια την στέγασιν των γραφείων του Ομίλου, εντευκτηρίου, εστιατορίου, μπαρ, κλπ. Την κατασκευήν κολυμβητηρίου Ολυμπιακού τύπου διαστάσεων 50χ22 μ. δια την διοργάνωσιν μεγάλων διεθνών & πανελληνίων αγώνων. Την κατασκευήν γηπέδων βόλεϊ, μπάσκετ, πάρκιγκ, αλσυλίου και ξενώνων δια την φιλοξενίαν αθλητών.»

«Γιατί η Πάτρα είναι ο ΝΟΠ και ο ΝΟΠ είναι η Πάτρα»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αείμνηστος πρόεδρος Ανδ. Γεωργιάδης σε επιστολή τους προς τον ΓΓ Αθλητισμού όπου παραθέτει εντυπωσιακά στοιχεία για την πρωτοποριακή και μοναδική ιστορία του ΝΟΠ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του το 1929. Ειδικότερα:

«1.Ο ΝΟΠ είναι ο πρώτος Ελληνικός Όμιλος, ο οποίος ειδικώς μετακλειθείς έδωσεν σειράν αγώνων εις το εξωτερικόν κατά το έτος 1951.

2. Ο ΝΟΠ είναι ο πρώτος Όμιλος ο οποίος εμελέτησεν την ίδρυσην ενός μεγάλου κολυμβητηρίου επί σχεδίων του πολιτικού μηχανικού κ.Παντ.Μακρυγιάννη.

3. Ο ΝΟΠ είναι ο πρώτος Όμιλος της χώρας που ανέγειρε μικρόν κλειστόν χειμερινόν θερμαινόμενον κολυμβητήριοπν –προγυμναστήριον διαστάσεων 5χ25μ.

4. Ο ΝΟΠ υπήρξε επι τρείς δεκαετηρίδας ο πρώτος Ομιλος της χώρας μας από πλευράς δημιουργίας κολυμβητικής κινήσεως, οργανώσεως αγώνων, διαδόσεως της αγάπης των νέων προς την θάλασσαν.

5. Πρωτοβουλία του Ομίλου μας ωραγνώθησαν κατ’επανάληψιν αγώνες εις πλείστας περιοχάς της Δυτικής Ελλάδος & τας νήσους του Ιονίου, όπου ιδρύσαμεν Ναυτικούς Ομίλους.

6. Δέκα χιλιάδες περίπου νέοι και νέες των Πατρών εις το διάστημα των 45 ετών της ζωής του Ομίλου μας εξεπαιδεύτηκαν εις την κολύμβησιν. Και τούτο φρονούμε ότι είναι το κυριώτερον του Ομίλου μας έργον.»

 

Μετά από την αυτή την αναφορά αναδεικνύεται το γεγονός πως και αν ο ΝΟΠ δικαιούται να συμμετάσχει και να συμβάλει στον σχεδιασμό και την επιτυχή υλοποίηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων το 2019 στην Πάτρα, την ίδια εποχή που ο Όμιλος θα γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Ενενήντα χρόνια με αποκλειστικό σκοπό το όφελος της Πάτρας, της νεολαίας της και των πολιτών της.  

Ευχαριστούμε τον Χαράλαμπο Σινόπουλο @ΧαεάλαμποςΣινόπουλος για την ανάδειξη του παλιού αλλά τόσο σημαντικού αυτού δημοσιεύματος. Ο  Χ.Σινοπουλος με την ανιδιοτελή ερασιτεχνική προσφορά του και το πάθος στην έρευνα των αρχείων με επαγγελματική δεινότητα, έχει καταφέρει να κρατά ασβέστη την αθλητική μνήμη της Παναχαϊκής και γενικότερα της πόλης. 

Αθλητικά Νέα: Εβδομαδιαία Αθλητική Εφημερίς των Πατρών

Γραφείο-Τυπογραφείο : Καραϊσκάκη 195-197.

Ιδιοκτησία: Χ.Φλαμής, Αν.Ζέρβας, Αθ.Κακάτζος ΟΕ.

Δ/ντής & Υπεύθυνος Υλης: Δημ.Γιανουλάκος

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

Copyright © 2024 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ