Λίστα αντικειμένων
Ποιός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Πάτρα δεν είχε ποτέ κωπηλασία και ότι ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών αναπτύσσει μόνο την υδατοσφαίριση?
Σε περιόδους πολύ δύσκολες, ανάμεσα σε πολέμους και εθνικές καταστροφές με πολλά κοινωνικά προβλήματα, ο ΝΟΠ πρωτοπορεί στην νέα Ελλάδα (που έχει υπερδιπλασιαστεί σε έκταση και πληθυσμό, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την Μικρασιατική Καταστροφή), καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τον ναυτικό αθλητισμό σε λαϊκή βάση.
«… Εκτός των όσων αναφέραμε ο ΝΟΠ, καταβάλει και αρκετά επαινετή προσπάθεια υπέρ της διαδόσεως των θαλασσίων σπορ και της αγάπης των νέων προς την θάλασσαν δια της ιδρύσεως ειδικού τμήματος εκμαθήσεως του κολυμβήματος με αρκετά ευχάριστα αποτελέσματα. Οι εγκαταστάσεις του είνε τόσο πρόσφορες στον καθένα, ώστε η κίνησις που παρατηρείται να αποβαίνει κολακευτική δια το σωματείον μας…
Σαν να μην πέρασε μια ήμερα… Πόσο πραγματικά και επίκαιρα είναι τα παραπάνω λόγια, αφού την ίδια εικόνα θα μπορούσε εύκολα να την αντιληφθεί κάποιος καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου του ΝΟΠ στην Ακτή Δυμαίων.
Αυτό που λείπει για να ολοκληρωθεί ο σκοπός και να υλοποιηθεί το όραμα και οι στόχοι των πρωτοπόρων κοσμοπολιτών ιδρυτικών μελών του Ναυτικού Ομίλου Πατρών το 1929, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας.
Αυτό θα μπορούσε σταδιακά άμεσα να γίνει, καθώς η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι σε εξέλιξη, με την δημιουργία χώρων αποθήκευσης των σκαφών, ράμπας πρόσβασης στην θάλασσα και γιατί όχι μιας ξύλινης εξέδρας στην θάλασσα. Οι εγκαταστάσεις του ΝΟΠ θα μετατραπούν έτσι ένα πλήρες ναυταθλητικό κέντρο, πόλος έλξης και υπερηφάνειας για τους πατρινούς και τους επισκέπτες, αντάξιο της ιστορίας του ΝΟΠ για την Πάτρα και την Ελλάδα…(αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε σύντομα).