Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

Ημερομηνία: Τρίτη 17 Μάρ 2020
ΝΟΠ: Ιστορικές φωτογραφίες. Η Πάτρα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Η πρώτη Λαμπαδηδρομία για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου 1936. Πρωτοπόροι οι αθλητές της Παναχαϊκής. Ο Ανδρέας Γεωργιάδης εκπροσωπεί ΝΟΠ-ΕΑΠ με την επιβλητική παρουσία του.
Κλίκ για μεγέθυνση
ΝΟΠ: Ιστορικές φωτογραφίες. Η Πάτρα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Η πρώτη Λαμπαδηδρομία για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου 1936. Πρωτοπόροι οι αθλητές της Παναχαϊκής. Ο Ανδρέας Γεωργιάδης εκπροσωπεί ΝΟΠ-ΕΑΠ με την επιβλητική παρουσία του.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την έναρξη της Λαμπαδηδρομίας για την Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020, να ενθυμηθούμε τους πατρινούς αθλητές της ΠΓΕ και του ΝΟΠ που έτρεξαν μεταξύ των πρώτων στο κόσμο λαμπαδηδρόμων, αλλά και των άλλων συμπολιτών/τριών μας που συμμετείχαν και ανάδειξαν την κορυφαία ολυμπιακή εκδήλωση στην Ολυμπία, σε παγκόσμιο γεγονός για τις επόμενες δεκαετίες. Αιώνια η δόξα για την Πάτρα του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει στον ιερό χώρο της Ολυμπίας με την βοήθεια κοίλου κατόπτρου από τον ήλιο και μεταλαμπαδεύεται από τα χέρια της Πρωθιέρειας στην δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς την διοργανώτρια πόλη. Από λαμπαδηδρόμο σε λαμπαδηδρόμο, η φλόγα φτάνει άσβεστη στο ολυμπιακό στάδιο όπου δεσπόζει κατά την διάρκεια των αγώνων ως σύμβολο ειρήνης και αδελφότητας.

Η πρώτη παρόμοια εκδήλωση έγινε το 1936 για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου.
«Στις 20 Ιουλίου 1936, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 πμ, υλοποιείται για πρώτη φορά το άναμμα του Ολυμπιακού Πυρός με την διαδικασία της αφής με το παραβολικό κάτοπτρο. Ακολουθεί η σεμνοπρεπής μεταφοράς του ιερού φωτός από την πρωθιέρεια (την πατρινή) Κούλα Πράτσικα και την συνοδεία των πανέμορφων πυρσοφόρων ιερειών. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Ηλείος Κώστας Κονδύλης έχοντας δίπλα του αθλητές από την περιοχή. Οι πατρινοί αθλητές ακολουθούν αμέσως μετά από λίγα χιλιόμετρα. Η ιερή φλόγα κινήθηκε οδικά και διέσχισε επτά χώρες: την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Ήταν μια διαδρομή μεγαλύτερη από 3.000 χιλιόμετρα στην οποία έλαβαν μέρος 1108 Έλληνες, 238 Βούλγαροι, 531 Γιουγκοσλάβοι, 381 Ούγγροι, 206 Αυστριακοί, 290 Τσέχοι και 252 Γερμανοί δρομείς»

Πρώτοι μεταξύ των πρώτων οι πατρινοί λαμπαδηδρόμοι. Ο Βέρνερ Στόλτενωφ παίρνει το ιερό φως λίγο έξω από την Ολυμπία και το δίνει στον Π.Μπρουσινό (φωτογραφία εφημερίδας Ακρόπολις). Ο Β. Στόλτενωφ, π.αθλητής-ποδοσφαιριστής, ως γενικός αρχηγός της Παναχαϊκής, είναι το άτομο στον οποίο η Οργανωτική Επιτροπή είχε αναθέσει τιμής ένεκεν προς το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο, την επιλογή των πατρινών λαμπαδηδρόμων. Οι αθλητές και οι παράγοντες της Παναχαϊκής έχουν φυσιολογικά τον πρώτο λόγο στην σύνθεση της αποστολής στην Ολυμπία, αλλά ο Β.Στόλτενωφ καλεί και τον Ανδρέα Γεωργιάδη τον σπουδαίο νεαρό αθλητή του ΝΟΠ και της ΕΑΠ που η παρουσία του ξεχωρίζει σε όλες τις φωτογραφίες.

Πιο συγκεκριμένα όπως φαίνεται και στις δύο ομαδικές φωτογραφίες που έχουμε με ευγενική παραχώρηση από το αρχείο του κ.Ν.Μπουσινού Nikos Broussinos, η πατρινή αποστολή αποτελείτο από τα εξής δώδεκα άτομα (από αριστερά όρθιοι):
• Παντελής Γκίκας (ποδοσφαιριστής ΠΓΕ)
• Τάσος Τηλιγάδης (αθλητής ρίψεων -ακοντιστής και παράγοντας ΠΓΕ),
• Ντίνος Ανδριόπουλος,
• Βέρνερ Στόλτενωφ (γ.αρχηγός ΠΓΕ)
• Ανδρέας Γεωργιάδης , (αθλητής ΝΟΠ και ΕΑΠ)
• Ανδρέας Μαλτέζος,
• Γιάννης Μαντζουτσος (δρομέας αποστάσεων και παράγοντας ΠΓΕ)
Καθιστοί από αριστερά:
• Παναγιώτης Μπρουσινός (αθλητής ΠΓΕ)
• Γιώργος Μπριαμάτος,
• Βλάχος (αθλητής και παράγοντας ΝΟΠ, αν πρόκειται για τον Νάσο Βλάχο),
• Πανος Φράγκος, (αθλητής στίβου ΠΓΕ)
• Δομένικος Βετουλης (τερματοφύλακας ΠΓΕ - γεωλόγος)

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Ν.Μπουρσινό Nikos Broussinos για την παραχώρηση των μοναδικών φωτογραφιών και τον Χαράλαμπο Σινόπουλο Χαεάλαμπος Σινόπουλος για τις πολύτιμες πληροφορίες από το αρχείο εφημερίδων.

Η πρώτη Πρωθιέρεια η πατρινή Βούλα Πράτσικα (1899-1984)
Η ύψιστη παρουσία της Πάτρας αναδεικνύεται με την πρώτη πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού, που ήταν η χορογράφος Κούλα Πράτσικα και ιέρειες οι μαθήτριες της σχολής της. Ηγετική μορφή του ελληνικού χορού, η Κούλα Πράτσικα ήταν δασκάλα χορού και ρυθμικής, πρωτοπόρος στο χώρο αυτό στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 24 Νοεμβρίου 1899.
Κούλα Πράτσικα – Βιογραφία
https://www.facebook.com/pg/%CE%9F-%CE%A7%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91-DANCE-IN-GREECE-100560913346222/photos/?tab=album&album_id=100563370012643

Η πρώτη αφή της Ολυμπιακής φλόγας το 36
Βίντεο (βουβό) ντοκουμέντο από την πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής φλόγας που πραγματοποιείται στην Αρχαία ΟΛΥΜΠΙΑ με πρωθιέρειες την ΚΟΥΛΑ ΠΡΑΤΣΙΚΑ και την ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1936).
https://www.youtube.com/watch?v=dCDEBFDzS0k

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

Copyright © 2024 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ