Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

Τμήμα Ιστιοπλοΐας – Κύπελλο Φθινοπώρου 2015 « Επαμεινώνδας Πετραλιάς»
Κλίκ για μεγέθυνση
Τμήμα Ιστιοπλοΐας – Κύπελλο Φθινοπώρου 2015 « Επαμεινώνδας Πετραλιάς» Τμήμα Ιστιοπλοΐας – Κύπελλο Φθινοπώρου 2015 « Επαμεινώνδας Πετραλιάς»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από το Ιστιοπλοϊκό Τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Πατρών το ιστιοπλοϊκό τουρνουά "Κύπελλο Φθινοπώρου 2015", που αποτελείται από τέσσερεις αγωνιστικές ημέρες με τεχνικές ιστιοδρομίες μικρών αποστάσεων

Το φετινό Κύπελλο Φθινοπώρου είναι αφιερωμένο στην μνήμη του ιδρυτού του ΝΟΠ, Επαμεινώντα Πετραλιά. Ο Επ.Πετραλίας υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος μέχρι σήμερα πατρινός στο χώρου του αθλητισμού και του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος. Με αυτή την ευκαιρία ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές του μεγάλου αυτού πατρινού, μέσα από το άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα ο κ. Πέτρος Καθέπτας στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος», ενώ για τον ιστιοπλοϊκό αγώνα θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες πληροφορίες.

 

"Μνήμη Νώντα Πετραλιά"

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΘΡΕΠΤΑ μέλους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και του Ναυτικού Ομίλου Πατρών

Τον Αύγουστο του 1907 γεννήθηκε στη Πάτρα ένας σπουδαίος άνθρωπος και έμελε για 50 περίπου χρόνια να υπηρετήσει με το πιο λαμπρό τρόπο την αθλητική ιδέα. Το 1928 στη πολύ νεαρή ηλικία των 20 ετών (!) πρωτοστάτησε στην ίδρυση δύο ιστορικών και ένδοξων αθλητικών σωματείων της πόλης, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και του Ναυτικού Ομίλου Πατρών.

Στη συνέχεια, αυτός ο σπουδαίος Πατρινός ανήλθε στα υψηλότερα αξιώματα του ελληνικού αθλητισμού και σε ανάλογα αξιώματα του παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος.

Αναφερόμαστε στον ευπατρίδη Επαμεινώνδα (Νώντα) Πετραλιά, που αναμφίβολα θεωρείται ως ο σημαντικότερος άνθρωπος του αθλητισμού της πόλης μέχρι σήμερα. Ο Νώντας Πετραλιάς έφυγε αιφνίδια από τη ζωή τον Νοέμβριο του 1977.

Αξίζει μία σύντομη αναφορά στη βιογραφία του, όπως αυτή προκύπτει από την έκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του 2003 με τίτλο: «ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ, σύμβολα και συμβολή, ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ».

Ο Νώντας Πετραλιάς σπούδασε στη Νομική Αθηνών και δικηγόρησε στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας. Υπήρξε παράλληλα άμισθος νομικός σύμβουλος μεγάλων ευαγών ιδρυμάτων. Έτυχε πολλών διακρίσεων, παρασήμων, και μεταλλίων εξαίρετων πράξεων από το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και κυβερνήσεις άλλων κρατών.

Οι επί μέρους σχέσεις του Νώντα Πετραλιά με τον αθλητισμό και την αθλητική ιδέα συνοψίζονται στα εξής:

1) ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Πρωταθλητής χιονοδρομίας (ΕΟΣ Πατρών), κολύμβησης και υδατοσφαίρισης (NO Πατρών).

2) ΑΛΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Ορειβασία ( ΕΟΣ Πατρών και ΕΟΣ Αθηνών),

κωπηλασία (NO Πατρών),

στίβος και πετοσφαίριση (βόλεϊ) Πανελλήνιος ΓΣ.

3) ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ:

  • 1928-πρωτεργάτης στην ίδρυση του ΕΟΣ Πατρών.
  • 1929-πρωτεργάτης στην ίδρυση του NO Πατρών, γεν. γραμματέας Παναχαϊκής ΓΕ
  • 1938 έως 1968-μέλος ΔΣ και αντιπρόεδρος Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων (ΕΚΟΦ) σήμερα ΚΟΕ.
  • 1938 έως 1970-μέλος ΔΣ και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΕΟΣ) σήμερα ΕΟΟΑ και ΕΟΧ.
  • Μέλος του Γνωμοδοτικού και του Επταμελούς Συμβουλίου Αθλητισμού, της Επιτροπής Εξωσχολικής Σωματικής Αγωγής, της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης, αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ,
  • γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ).
  • 1961-1963 γενικός γραμματέας Αθλητισμού του υπουργείου Προεδρίας.
  • 1969-1974 Α! Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
  • 1970-1974 Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

 

Το 1973 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της 76ης Συνόδου της του απένειμε το Ολυμπιακό Δίπλωμα Αξίας (μέγιστη τιμή) και τον ενέταξε στις τάξεις των «Αθανάτων». Η πόλη της Πάτρας καθώς και ο αθλητικός κόσμος της, δεν έχουν τιμήσει μέχρι σήμερα όπως οφείλουν τη μνήμη αυτού του μεγάλου τέκνου της. Η μνήμη και η απόδοση τιμών σε προσωπικότητες τέτοιου βεληνεκούς προσδίδουν αίγλη και κύρος, και περιποιούν τιμή σε μία πόλη που γεννά τόσο σπουδαίους ανθρώπους.

Ίσως μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η μετονομασία της πλατείας Τριών Συμμάχων σε πλατεία Νώντα Πετραλιά, αφού τους τρεις Σύμμαχους τους τιμούμε έχοντας δώσει το όνομα των τριών Ναυάρχων στον ωραιότερο δρόμο της πόλης.

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

© Copyright 2023 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ