Λίστα αντικειμένων
Ο Γιάννης Καμπισόπουλος στην ομιλία του, στην διάρκεια της επίσημης έναρξης του «Κυπέλλου Άνοιξης» αφιερωμένου στη μνήμη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, με ένα συγκινητικό τρόπο περιγράφει γλαφυρά ποιος ήταν ο παιδικός του φίλος και συναθλητής Νίκος Ζαχαρόπουλος
Φωτογραφίες :
Ο Γιάννης Καμπισόπουλος και ο Θεόδωρος Μπλόυδρος στην διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης των αγώνων>
Ο Νικος Ζαχαρόπουλος και ο Γιάννης Καμπισόπουλος και ο Θεώδορος Μπλόυδρος, με την ομάδα πόλο του ΝΟΠ το 1968
Ο Ν.Ζαχαρόπουλος (όρθιος πίσω με τα γυαλιά) με την αντρική ομάδα του ΝΟΠ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1968 στην Αθήνα. – Διακρίνονται επίσης, από αριστερά: Λ.Παπαδόπουλος, Ν.Λουκάτος, Ν.Μολόχας, Θ.Μπλούδρος, Ν.Ζαχαρόπουλος, Γ.Θεοδωρακόπουλος, Μ.Στολάκης (έφορος) Γ.Καμπισόπουλος. Κάτω αριστερά: Ν.Κρίκης, Ζ.Παππάς, Αν.Φραγκισκάτος, Γ.Καρφάκης, Π.Καθρέπτας.
Η ομιλία του Γιάννη Καμπισόπουλου:
«Κύπελλο της Άνοιξης» προς τιμήν του Νίκου Ζαχαρόπουλου
Πάτρα, 18 Απριλίου 2015
Παίρνοντας το θάρρος από τους πρωτοπόρους, αλησμόνητους πρωταθλητές αλλά και ιδρυτές του ΝΟΠ, θα ήθελα να δώσω σύντομα το στίγμα της ίδρυσης αλλά και πλεύσης του Ομίλου.
Ο ΝΟΠ είναι ένα οικοδόμημα το οποίο διαμορφώθηκε και σφυρηλατήθηκε από μια ευγενική ιδέα προσώπων της εποχής 1928-1929. Αποτέλεσε δε και συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα θεσμό κοινωνικού αλλά κυρίως ναυταθλητικού τύπου, σημαία της Πάτρας και έμβλημα του ιδιαίτερου πολιτισμού της. Έχει δε έντονα τα στοιχεία της υγιούς ιδεολογίας αλλά και αθλητικής κουλτούρας και μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα κοινωνικό αγαθό των Πατρών
Διαμορφώνει χαρακτήρες, συμβάλει στη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του κάθε αθλητή και κυρίως προσφέρει στη νεολαία το «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Αντιστέκεται στο επικίνδυνο πρότυπο που εύκολα διαμορφώνει η σημερινή εποχή της καθιστικής ζωής και των υπολογιστών προάγοντας ένα πρότυπο υγείας και συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης. Τονίζω δε ότι η Πάτρα διαθέτει ιδιαιτέρως πολλά κολυμβητικά ταλέντα τα οποία οφείλουμε να αξιοποίησουμε.
ΣΗΜΕΡΑ
Ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών με σύσσωμο το Διοικητικό του Συμβούλιο και Πρόεδρο τον Κύριο Γουρδούπη, ακολουθώντας την παράδοση και το καθήκον μέσα από την ιστορική εξέλιξη, θεωρώντας ότι αποτελεί απόδοση δικαιοσύνης η απονομή τιμής σε αθλητές εξαιρετικής προσφοράς και ταλέντου ΤΙΜΑ τον υπέροχο αθλητή του, Νικόλαο Ζαχαρόπουλο του Κωνσταντίνου και της Μαρίας.
- Τον Αθλητή της κολύμβησης αλλά και του water polo που δόξασε το όνομα του ΝΟΠ για είκοσι περίπου χρόνια
- Τον αθλητή που αποτέλεσε τον πυρήνα γοήτρου για τον ΝΟΠ σε ολόκληρη την Ελλαδα
- Τον αθλητή που άφησε εποχή αποτελώντας παράδειγμα μοναδικής κολυμβητικής φυσιογνωμίας με το καταπληκτικό θεαματικό στυλ του.
- Τον αθλητή μοναδικής σεμνότητας και απλότητας
Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 1956 όταν μετά από περιπετειώδεις δυσκολίες εβδομάδων κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε 25 δραχμές για την εγγραφή του Νικόλα στο ΝΟΠ, την Δευτέρα εκείνη του Μάιου 1956 πήγαμε μαζί με ανείπωτη χαρά και κάναμε την εγγραφή στο σπιτάκι του ΝΟΠ στο τέρμα της Γούναρη και στον αξέχαστο γραμματέα του Ομίλου Κωνσταντίνο Σφαέλλο, άνθρωπο που έδωσε την ψυχή του για το ΝΟΠ.
Με ύψος 1.89, βάρος 79 κιλά και νούμερο παπουτσιών 46 διαμόρφωσε ένα ανεπανάληπτο κολυμβητικό ταλέντο. Στην διαμόρφωση αυτή συνέβαλλαν τα μέγιστα οι ΚΚ Θ. Μπλούδρος, επί σειρά ετών άριστος προπονητής, παιδαγωγός και πρωταθλητής του ΝΟΠ ο οποίος επέμεινε πολύ προπονητικά στην κολυμβητική διαμόρφωση του Νίκου καθώς και ο καταπληκτικός άνθρωπος, πρωταθλητής και έμπειρος προπονητής, ο Γιουγκοσλάβος Βίγκο Τσεσκοβιτς ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στους αθλητές-κολυμβητές του ΝΟΠ εμού συμπεριλαμβανομένου.
Έτσι λοιπόν, γύρω στα 1960 ο Νίκος Ζαχαρόπουλος κατέρριπτε όλα τα ρεκόρ στα 100 και τα 200μ πρόσθιο καθώς και στις σκυταλοδρομίες αναγκάζοντας μεγάλους αθλητές του προσθίου όπως πχ Σμυρνής και άλλους να εγκαταλείπουν την κολύμβηση. Ο Ζαχαρόπουλος με το μοναδικό του στυλ έφτιαξε όπως λέμε σχολή.
Πλήθος κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα συνέρρεε στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου για να τον θαυμάσει και χειροκροτήσει. Όπως θυμούνται πάρα πολλοί Πατρινοί φίλαθλοι σαν σε όνειρο, τις ανεπανάληπτες στιγμές που είχαμε ζήσει όταν η πισίνα έτρεμε από τις ζητωκραυγές, τις επευφημίες και το παραλήρημα του κόσμου και όταν 3000 περίπου κόσμου έμενα έξω από την πισίνα γιατί το εσωτερικό της είχε γεμίσει και δεν χωρούσαν. Όπου κι αν έκανε αγώνες ο ΝΟΠ εκείνη την εποχή γινόταν το αδιαχώρητο κι όλα αυτά δεν ήταν τυχαία.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σαν χαρακτήρας, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος συνδύαζε στοιχεία σπάνια στην εποχή μας.
- Η σεμνότητα του υπήρξε παροιμιώδης εις το έπακρον
- Δεν κυνήγησε ποτέ το χρήμα και τη δόξα – αυτή απλά του αποδόθηκε από τους άλλους
- Δεν είχε ποτέ ψεύτικες φιλοδοξίες
- Δεν ασχολήθηκε ποτέ με την εξουσία
- Ήταν αυθύπαρκτα ολοκληρωτικά εναντίον της βίας με οποιαδήποτε μορφή. Δεν τσακώθηκε, δεν διαπληκτίστηκε ποτέ του με κανέναν όπως όλοι εμείς κάναμε τότε με τη δύναμη και τη ζωηράδα που διαθέταμε εντός και εκτός αγώνων.
Συνοψίζοντας, καταλήγω στο συμπέρασμα της μεγάλης γνησιότητας ανθρώπου και αθλητή με συμπεριφορά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι παραπέμπει σε αρχαίο Έλληνα αθλητή της εποχής του Περικλέους.
Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος λάτρεψε τη μητέρα του, τη σύζυγο του, το ΝΟΠ και την Πάτρα.
Μέσα από τέτοιες προσωπικότητες με παρακαταθήκες ψυχής ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών αντλεί δύναμη και γόητρο ώστε να συνεχίσει την ιδιαίτερη αποστολή του στο ναυταθλητισμό της πόλης και της χώρας μας και το σημαντικότερο οι νέοι μας εμπνέονται από τη φωτεινή ιστορική σφραγίδα που μας αφήνουν οι παλαιότεροι.
Ο πρώην συναθλητής του,
Καθηγητής Γιάννης Π. Καμπισόπουλος
Σχετικές Φωτογραφίες
Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr |
Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»
|