Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

ΝΟΠ: Ιστορικές φωτογραφίες Το κλειστό κολυμβητήριο του ΝΟΠ και η ιστορία απόκτησής του Κυριακή, 11/12/2016
Κλίκ για μεγέθυνση
ΝΟΠ: Ιστορικές φωτογραφίες Το κλειστό κολυμβητήριο του ΝΟΠ και η ιστορία απόκτησής του Κυριακή, 11/12/2016

Με αφορμή κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους πρώτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών το 1968 να κολυμπούν στην 25αρα κλειστή πισίνα του ΝΟΠ στην Σαρανταπόρου (@Aris Betchavas) θα αναφερθούμε στην ιστορία απόκτησης του κολυμβητηρίου. Να τονίσουμε ότι ο ΝΟΠ κατάφερε να είναι ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα που απόκτησε την δική του κλειστή πισίνα στα τέλη του 1950. Το κολυμβητήριο με διαστάσεις 25χ4 μέτρα λειτούργησε έκτοτε μέχρι τις αρχές  του 1980, οπότε όλες οι δραστηριότητες του ΝΟΠ μεταφέρθηκαν στο ολυμπιακών διαστάσεων εθνικό κολυμβητήριο της Αγιάς.

Πρωτεργάτης και διεκπεραιωτής αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος ο Ανδρέας Γεωργιάδης (πρωταθλητής με τον ΝΟΠ και μετέπειτα ιστορικός τους Πρόεδρος).

Η φωτογραφία είναι από την κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς στο Δημοτικό Θέατρο το 1956. Σε αυτή διακρίνουμε τα μέλη και τους παράγοντες του ΝΟΠ : Δεύτερος από αριστερά ο Ντίνος Γκολφινόπουλος (μετέπειτα Δήμαρχος Πατρέων) ο τέταρτος είναι ο Βασίλης Μπαρδάκης, δίπλα του στο μικρόφωνο ο αείμνηστος Ανδρέας Γεωργιάδης, δεξιά του ο Γιώργος Μαραγκόπουλος (γιός του προέδρου και ευεργέτη του ΝΟΠ Βασίλη Μαραγκόπουλου), ενώ οι δυο τελευταίοι δεξιά είναι ο Μιχάλης Γεωργόπουλος και ο Αντώνης Καλοκαιρινός.  

Ο πρώτος λαχνός κέρδισε αυτοκίνητο ενώ  με τα κέρδη της αγοράστηκε το οικόπεδο και κτίστηκε το κολυμβητήριο στην συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Ηπείρου.

Περισσότερα για την ενέργεια απόκτησης του κολυμβητηρίου του ΝΟΠ και την συνεργασία με την ΕΑΠ στο άρθρο που ακολουθεί του σημερινού προέδρου του ΝΟΠ Πέτρου Καθρέπτα, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» το 2013.

 

Tο περιουσιακό ζήτημα ΕΑΠ-ΝΟΠ

Άρθρο του Πέτρου Καθρέπτα, Προέδρου του ΝΟΠ, στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος» (02-12-20113)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο αείμνηστος Ανδρέας Γεωργιάδης, πρωταθλητής και μετά ηγέτης των δύο μεγάλων και ιστορικών αθλητικών σωματείων της πόλης της ΕΑΠ και του ΝΟΠ, οραματίστηκε και στη συνέχεια επέτυχε την αγορά μίας εξαιρετικά σημαντικής περιουσίας όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΑΠ και του ΝΟΠ. Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου με προσόψεις στις οδούς Σαρανταπόρου, Ηπείρου και Φαβιέρου.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Ανδρέα Γεωργιάδη προέβλεπε την από κοινού απόκτηση του ακίνητου από την ΕΑΠ και τον ΝΟΠ. ¨όμως ο ΝΟΠ με την συνδρομή του αείμνηστους προέδρου του Γεωργίου Μαραγκόπουλου, γιού του μεγάλου ευπατρίδη και ευεργέτη της πόλης και του ΝΟΠ Βασιλείου Μαραγκοπούλου, προέδρου τη χρυσή εποχή των πρωταθλημάτων του Ομίλου, βρέθηκε να έχει την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια σε αντίθεση με την ΕΑΠ που αδυνατούσε να συνεισφέρει οικονομικά πέρα από ένα πολύ μικρό ποσοστό, και έτσι το ακίνητο αγοράστηκε στο όνομα του ΝΟΠ. Από τότε όλες οι διοικήσεις των δύο σωματείων μέχρι σήμερα δε κατάφεραν να συνεννοηθούν προκειμένου η εκμετάλλευση αυτής της σημαντικής περιουσίας να λύσει οριστικά το μεγάλο ζήτημα της οικονομικής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας τους.

Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής. Ο ΝΟΠ είναι ιδιοκτήτης όλου του ακινήτου κατά εκατό της εκατό με βάση επίσημους και αδιαμφισβήτητους τίτλους ιδιοκτησίας καταχωρημένους στο εθνικό κτηματολόγιο. Όμως η ΕΑΠ βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της. Έτσι κανένας δε μπορεί να παραγνωρίσει το απόλυτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα του ΝΟΠ, όπως δεν μπορεί να παραγνωρίσει το απόλυτο ηθικό δικαίωμα της ΕΑΠ να υπάρχει στο χώρο. Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Μόνο μία ηθική και δίκαιη. Να επιστρέψουμε στον αρχικό σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη. Ο χώρος να ανήκει από κοινού στο ΝΟΠ και την ΕΑΠ. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν ο ΝΟΠ τότε κατέβαλλε όλο το τίμημα για την αγορά του ακινήτου, για αυτό μπορεί να βρεθεί λύση.

Πρέπει σήμερα ο ΝΟΠ και η ΕΑΠ από κοινού και με ίσους όρους να αποφασίσουν για την ορθολογική εκμετάλλευση του ακινήτου προκειμένου να λύσουν αμέσως και μακροπρόθεσμα τις οικονομικές τους ανάγκες. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, υπάρχουν λύσεις αρκεί οι διοικούντες σήμερα τα δύο μεγάλα αθλητικά σωματεία της πόλης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η στείρα αντιπαράθεση ότι αυτό είναι του ενός και δεν είναι του άλλου καταστρέφει τα δύο σωματεία, καταστρέφει τις μεγάλες προοπτικές τους, και επιτρέπει στην ανοησία και την ανευθυνότητα να θριαμβεύσουν όπως γίνεται εξήντα χρόνια τώρα.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιθυμία του Ανδρέα Γεωργιάδη ήταν η συνένωση των δύο αγαπημένων του σωματείων σε ένα μεγάλο αθλητικό οργανισμό. Δυστυχώς οι διοικούντες τα δύο ιστορικά σωματεία διαχρονικά απεδείχθησαν κατώτεροι του μεγάλου οράματος. Ας εκμεταλλευτούν τουλάχιστον από κοινού και ισομερώς την πολύ σημαντική περιουσία που τους εξασφάλισε ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Πάτρα, 02-12-2013

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

Copyright © 2024 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ