Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

Ημερομηνία: Τετάρτη 25 Μάρ 2020
NOΠ:  Ιστορία. Ολυμπιάδα Ρώμης 1960: Νίκος Ζαχαρόπουλος, ένας «Πιτσιρίκος» από την Πάτρα κάνει την διαφορά στην ελληνική αποστολή και την ιστορία της ελληνικής κολύμβησης. Άξιος αλλά άτυχος εκπρόσωπος «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού»
Κλίκ για μεγέθυνση
NOΠ:  Ιστορία. Ολυμπιάδα Ρώμης 1960: Νίκος Ζαχαρόπουλος, ένας «Πιτσιρίκος» από την Πάτρα κάνει την διαφορά στην ελληνική αποστολή και την ιστορία της ελληνικής κολύμβησης. Άξιος αλλά άτυχος εκπρόσωπος «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού»

«Εις τους Ολυμπιακούς αγώνας της Ρώμης, εκπροσωπείται η πόλις μας υπό του νεαρού αθλητού, πρώτης κλάσεως , Νικ.Ζαχαρόπουλου. Ανεξαρτήτως αν ο συμπολίτης αθλητής επιτύχη ή όχι, το γεγονός και μόνον ότι επιλέγει ως ο πρώτος Έλλην κολυμβητής είναι περισσότερον και από τιμητικόν διά τας Πάτρας. Και πρέπει να εκτιμηθή τούτον δεόντως από τους αρμόδιους δημοτικούς παράγοντας».

Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος (1944-2012) τον Ιούλιο του 1960 συμπληρώνει 16 χρόνια ζωής και γνωρίζει από την αρχή της χρονιάς ότι έχει επιλέγει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακού Αγώνες της Ρώμης που θα διεξαχθούν από 25/08 έως 11/09 1960. Έχει γεννηθεί τον Ιούλιο 1944 στην Πάτρα και άρχισε να κολυμπά συστηματικά το 1957. Φοιτά στην Τριάντειο νυκτερινή επαγγελματική σχολή και έχει ως χόμπυ την αγάπη του στο κολύμπι και τον Ναυτικό Όμιλο Πατρών.

Το 1958 ξεχωρίσει στα Μαραγκοπούλεια και την επόμενη χρονιά (1959) με την καθοδήγηση των προπονητών του ΝΟΠ του σέρβου Τσβιέτκοβιτς και του Αριστάρχη, στους Πανελληνίους αγώνες καταρρίπτει τα ρεκόρ στα 200 μέτρα πρόσθιο ανδρών και τα 50 & 100 στην κατηγορία παίδων. «Η θαυμάσια επίδοσίς του εις τα πρόσθια, εδημιούργησε βάσει του Φιλανδικού πίνακος, το καλλίτερον ελληνικόν ρεκόρ όλων των κολυμβητικών αγωνισμάτων και όλων των κατηγοριών! Ρεκόρ που είναι πλησιέστερον όλων των άλλων προς τας διεθνείς επιδόσεις».

Οι επιτυχίες αυτές τον φέρνουν στο στόχαστρο του νέου προπονητή της εθνικής ομάδας κολύμβησης Ιάπωνα Σακαμότο : «Είμαι ευχαριστημένος από τους αγώνες καθώς πολλοί από τους κολυμβητάς κατέρριψαν πανελλήνιες επιδόσεις. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο έτος η Ελληνική κολύμβησις θα έχει πολύ μεγάλη πρόοδο και επαναλβάνω ότι θα αναδείξει ένα έως τρεις κολυμβητάς Ευρωπαϊκής κλάσεως. Νομίζω ότι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ταλέντο είναι ο Ζαχαρόπουλος. Έχει περίφημο στυλ και του χρόνου θα κάνει 2:45 στα 200 μέτρα προσθίως. Θέλω μόνο να κολυμπά πιο γρήγορα το πρώτο εκατοστάρι και να κάνει πολλές ταχύτητες».
Συμμετέχει στην ελληνική αποστολή στους 3ους Μεσογειακούς αγώνες της Βυρηττού τον Οκτώβριο (11-23/10) του 1959, όπου χωρίς να βελτιώσει το ρεκόρ του (2:55:06) βγαίνει τρίτος και προσφέρει το πρώτο μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες για την ελληνική κολύμβηση (πέρα από τους Βαλκανικούς).

«O πιο αξιόλογος κολυμβητής της Ελλάδος είναι αυτήν την στιγμή ο Ζαχαρόπουλος. Η προσοχή μου εστράφη ιδιαιτέρως σε αυτόν, για να μπορέσω μέσα στις λίγες ημέρες που τον είχα στην διαθεσίν μου, να του διορθώσω το στυλ και συγκεκριμένα τις εκκινήσεις και τις στροφές του. Ώστε να μην χάνει πολύτιμα δέκατα. Είμαι βέβαιος ότι αν κατά την διάρκεια του αγωνίσματός του πραγματοποιήση καλήν εκκίνησι και στροφές, θα επιτύχει χρόνο κάτω του 2:50 και συγκεκριμένα γύρω στο 2:48» δηλώνει ο Ιάπωνας προπονητής Σακαμότο, πριν τους αγώνες. (Αθλητική Ηχώ 11/08/1959)

Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς της Ρώμης.
Στην διάρκεια του χειμώνα η προπόνηση για τους Πατρινούς κολυμβητές είναι προβληματική, καθώς το κλειστό κολυμβητήριο του ΝΟΠ της Σαρανταπόρου, δεν διαθέτει ακόμα θέρμανση (θα αποκτήσει το 1962). Τον Μάρτιο 1960 στην Αθήνα εγκαινιάστηκε και λειτουργεί το πρώτο χειμερινό θερμαινόμενο κολυμβητήριο στην Σχολή Δοκιμών. « Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος προπονείται εντατικώς. (Πελοπόννησος 17-04-1960). Πληροφορούμεθα ότι η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία καλεί δι’ίδίων της δαπανών, κάθε Σαββατοκύριακον τον πανελληνιονίκην της πρόσθιας κολυμβήσεως Νίκον Ζαχαρόπουλον διά προπόνησιν εις το νέον κλειστόν κολυμβητήριον της Σχολής Δοκίμων. Ο Ζαχαρόπουλος προπονείται υπό την επίβλεψιν του Ιάπωνος κ.Σακαμότο και προπαρασκευάζεται δια την Ολυμπιάδα του 1960»

«Ο νεαρός αλλά πλήρης μέλλοντος κολυμβητής των 200 μέτρων προσθίως Ζαχαρόπουλος , δεν έχει τα φιλοδοξίας των άλλων, αλλά αποτελεί την μεγαλυτέραν «ελπίδα» μας εις τον υγρόν στίβο και ασφαλώς θα συμπεριληφθεί εις την Ολυμπιακή αποστολήν».

«Η κολύμβησις είναι ίσως το πλέον «καθυστερημένον» σπορ μας, αλλά διαθέτομεν ένα ελπιδιφόρον «ταλέντο» τον νεαρόν πρωταθλητήν των 200 μ. προσθίως Ζαχαρόπουλον, ο οποίος έχει ανάγκη να γνωρίση και να ανταγωνισθή τους ξένους άσσους του υγρού στίβου".

Στην τελευταία πριν τους Ολυμπιακούς αποστολή της ΕΚΟΦ , στους ελληνο-ισραηλινούς αγώνες στην Χάιφα (6-10 Αυγούστου 1960 όπου συμμετέχει και η Ελ.Γασπαρινάτου και άλλοι διεθνείς πολίστες του ΝΟΠ) ο Νίκος Ζαχαρόπουλος σπάει δυο φορές το ρεκόρ στα 200 πρόσθιο και στον τελικό με 2:48:06, νικά τον Ισραηλινό πρωταθλητή Σεφά, που τερματίζει δεύτερος με χρόνο 2:48:07.

Στην Ολυμπιακή αποστολή στην Ρώμη, ο Νίκος γίνεται ο νεαρότερος Έλληνας αθλητής που λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιάδα μόλις 16 ετών, ενώ ο διάδοχος Κωνσταντίνος που θα αναδειχθεί και ο μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, είναι 17 ετών. Αυτό είναι ένα ρεκόρ που θα καταρριφθεί το 1972 από την Ελένη Αυλωνίτου που θα πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου σε ηλικία 13 ετών.

Στην όμορφη Ολυμπιακή πισίνα της Ρώμης, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος κολυμπά αδιάθετος και αγχωμένος, δίπλα στους εντυπωσιακούς ξένους πρωταθλητές που λαμβάνουν μέρος για τα προκριματικά των 200 μέτρων πρόσθιο, κάνει χρόνο 2:56:04 κατά πολύ χειρότερο από το ρεκόρ του και αποκλείεται εύκολα. Να σημειώσουμε ότι ο 16ος αθλητής προκρίνεται με χρόνο 2:42:00

Μετά την Ρώμη δηλώνει. Εις τους Ολυμπιακούς της Ρώμης δηλώνει: «Ποτέ δεν θα ξεχάσω την στιγμήν κατά την οποία μας οδηγούσαν ένα-ένα εις τα διαδρομάς της πισίνας, δια να λάβωμε μέρος εις το αγώνισμα. Έβλεπες πλάι σου να στέκωνται οι πρωταθληταί του κόσμου. Στεκώμουν εκεί εις την θέσιν μου και ενόμιζα ότι με πήγαιναν για κρεμάλα…
Το τρακ έναντι των ξένων πρωταθλητών και ιδιαίτερα οι δυνατοί πόνοι στο αυτί μου, δεν μου επέτρεψαν να διακριθώ εις την 17η Ολυμπιάδα και να προσφέρω μιαν επιτυχία εις τους φιλάθλους μας, οι οποίοι με τόσην αγωνία παρακολουθούσαν τους αγώνας μας. Τώρα θα επανέλθω εις την Ελλάδα δια να προπονηθώ εντατικώς και να μπορέσω να εκπροσωπήσω επαξίως την πόλιν μας εις τους πανελληνίους αγώνας».

Η συνέχεια και το άδοξο τέλος της αθλητικής καρριέρας.
Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος τα επόμενα χρόνια αγωνίζεται περιοριζόμενος σε καλοκαιρινές μόνο προπονήσεις, καθώς στην κλειστή πισίνα του ΝΟΠ θα γίνει εγκατάσταση λέβητα για την θέρμανση του νερού το 1962. Οι επιτυχίες του Νίκου συνεχίζονται τα καλοκαίρια στα Μαραγκοπούλεια, στους Πανελλήνιους και σε διεθνείς συναντήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις στα ρεκόρ. Η αθλητή καριέρα του Νίκου Ζαχαρόπουλου θα διακοπεί άδοξα μετά από το 1964 όταν ένα αυτοκίνητο κτυπά και τραυματίζει σοβαρά αυτόν και δύο φίλους τους, καθώς περπατούσαν έξω από το ξενοδοχείο Δελφίνι.

Όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του (Εφημερίδα ΣΠΟΡ των Πατρών, 14-07-1976): «Η καλύτερη διοργάνωση ήταν τα «Μαραγκοπούλεια» οι μικροί πανελλήνιοι όπως αποκαλούντο. Ακόμα και διεθνείς συναντήσεις εγίνοντο εδώ. Παρόλα τα πρόχειρα μέσα που διαθέταμε για προπονήσεις (πρωτόγονα στην διεθνή αθλητική γλώσσα) αναδείξαμε τον ΝΟΠ και την Πάτρα πρώτη δύναμη στην ελληνική κολύμβηση και σκορπούσαμε ρίγη συγκινήσεως στους φιλάθλους με τις επιτυχίες μας. Σύμβουλοι και αθλητές αποτελούσαμε μια οικογένεια. Ο ένας συμπαραστεκόταν στον άλλο για οτιδήποτε και έξω από τον ΝΟΠ. Πρώτα μέτραγε το ήθος και μετά η επίδοση. Είμαστε συνεχιστές του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού».

Δόξα και τιμή οφείλεται από τον ΝΟΠ, τους πατρινούς φιλάθλους και την Πάτρα στον πρωτοπόρο και κορυφαίο συμπολίτη μας αθλητή Νίκο Ζαχαρόπουλο.

Ευχαριστούμε την οικογένεια του Νίκου Ζαχαρόπουλου για την παροχή αρχειακού υλικού, που θα αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας των 100 χρόνων του Ομίλου που σταδιακά ετοιμάζεται.

#NOP #PatrasNauticalClub

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

© Copyright 2024 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ